Varen in Haarlem

Varen in Haarlem

Wat moet je weten als je wilt gaan varen in Haarlem, wat zijn de opties om te varen door Haarlem en wat zijn de mooiste routes over de grachten? Wij hebben ons best gedaan om het volledig uiteen te zetten voor jullie!

We zullen beginnen met de route van het Spaarne van Noord naar zuid. Hierin nemen we jullie mee en delen we informatie die u bijvoorbeeld hoort als u een sloep huurt met schipper bij Luxe Sloepen Haarlem. Dit betreft zowel historische informatie als kennis over de lekkerste restaurantjes langs het water!

In deze blog lees je:

 

Het Spaarne bevaren van Noord naar Zuid

De mooie rivier die al het vaarwater verbindt in Haarlem is natuurlijk de rivier het Spaarne. Het Spaarne is nog ouder dan de stad zelf en is dan ook van ongekende waarde geweest in de ontwikkeling van de stad Haarlem. Vroeger werd het Spaarne nog gebruikt voor de handel, het brouwen van bier en als riolering. Tegenwoordig zijn het voornamelijk pleziervaartuigen die het merendeel van de bewegingen op het Spaarne voor hun rekening nemen. Lopend van de Grote sluis in Spaarndam tot aan Cruquius bestrijkt de rivier zo’n 10 kilometer. Wij zullen de gehele route van Noord naar Zuid voor jullie beschrijven!

Het Spaarne is een hele mooie vaarroute vanwege de veelzijdigheid. In het Noorden, officieel het Noorder buiten Spaarne, is er sprake van veel mooie natuur en typische Nederlandse polder plaatjes. Daarnaast heb je in centrum Haarlem fantastische architectuur uit de tijd van de gouden eeuw. En daarnaast zijn er ongekend veel leuke terrasjes en restaurantjes waar je aan kan meren.

We beginnen helemaal in het Noorden van het Spaarne bij Spaarndam, een charmant plaatsje wat snel groeit. Dit plaatje is zeker de moeite waard is om aan te meren. Met een eeuwenoude historie zijn de gebouwen hier authentiek en aan alles voel je dat de historie van dit dorpje verweven is met die van het water. Zo is er de mogelijkheid om een lekker visje te happen bij de palingrokerij op de grote sluis. Daarnaast bezit Spaarndam ook nog de oudste nog werkende sluis van Europa!

  •  TIP->  De Kolksluis is gebouwd in 1280 en omgeven door leuke restaurantjes en barretjes. Een sfeervolle combinatie dus wat het de moeite maakt om af te meren en de lokale Horeca te verkennen.

varen-in-haarlem-de-kolksluis

Als je nu meer naar het zuiden vaart dan kom je op een gegeven moment langs de Figee Hallen, vroeger het middelpunt van de industrie in Haarlem. Hier werden toen grote industriële kranen gemaakt. Tegenwoordig zijn de getransformeerde loodsen bevolkt door vele kleine ondernemers bij elkaar.

Hiernaast vind je de oude Droste chocoladefabriek. Het imposante gebouw uit 1911 is in 2009 onder de hoede gekomen van Braaskma & Roos Architecten. Zij kregen de opdracht om de bestemming te wijzigen op een manier die het verleden eervol toucheerde.

En hoe dat gelukt is! De Drostefabriek is tegenwoordig gastheer van een 38 luxe appartementen en een horecagelegenheid met terras aan het water.

http://www.braaksma-roos.nl/project/drostefabriek-haarlem/

Hier tegenover vind je een blauw gebouw op palen. Dit betreft het Havenkantoor van Haarlem, hier worden alle zaken met betrekking tot het varen in Haarlem geregeld.

Varen-in-haarlem-havenkantoor

Goed om te weten:

Is het zo dat je schip niet onder de gesloten bruggen door kan dan betaal je €1.20 per strekkende meter van je boot. Anders is het gratis. Voor een overnachting in Haarlem aan een passanten plek betaal je €1.40. En dan hoeft het bruggengeld niet betaald worden.

Dit en meer informatie over het varen en de regels vind je op de website van het havenkantoor.  https://www.haarlem.nl/havenkantoor/

We varen snel door want…

Om lekker met je voeten in het strand genieten van een biertje hoef je al ruim 10 jaar de stad niet meer uit want als je doorvaart richting het centrum van Haarlem dan kom je aan bakboordzijde (linker dus;) een echt stadstrandje tegen genaamd ‘De Oerkap’.

  • TIP-> De pizza’s van de Oerkap zijn 100% zelfgemaakt en echt fantastisch!! (€10 Per pizza)

Je kan bij de Oerkap aanmeren via de drijvende stijgers.

varen-oerkap

Molen de Adriaan en Restaurant Zuidam

Als we de zuidelijke koers blijven varen dan komen we binnen enkele minuten in het centrum van Haarlem. Het allermooiste plekje voor een leuke groepsfoto met op de achtergrond de BavoKerk van de grote markt, de Bakkenessekerk en de molen de Adriaan bij elkaar. Molen de Adriaan, gebouwd in 1778, heeft een enorm rijke historie en heeft veel verschillende functies vervult.
Tegenwoordig is de molen geopend voor het publiek en tevens een officiële trouwlocatie. Hier langs varen is dan ook altijd de moeite waard.

Wat trouwens ook de moeite waard is: Restaurant Zuidam! Dit restaurant met aanlegplaatsen voor de deur heeft zonder twijfel een van de meest comfortabele terrassen van Haarlem. Aan het water, meestal uit de wind en met gezellig publiek. Ook is het mogelijk met de sloep even een lekker bittergarnituurtje op te halen of een prima lunch op te pikken om vervolgens weer door te varen.

  • TIP-> Appeltaart met slagroom op de terrasbank aan het water. Ook als de zon wel schijnt maar het kwik nog niet zo hoog wil gaan zit je hier heerlijk.

varen-langs-Zuidam-en-Molen-de-Adriaan

Varen we door dan is nog voor de bocht een prachtige poort te zien met enorme zuilen in Dorische stijl. Dit is de imposante entree van het Teylershofje. U zult zich wellicht nu afvragen ‘wat is een hofje’? Dat is een logische vraag die wij graag helpen te beantwoorden:

Een hofje is een Hollandse traditie waarbij welvarende lieden huisvesting creëerden voor armere (over het algemeen vrouwelijke) alleenstaande bejaarde. Dit is doorgaans in een klassiek vierkant gebouw met in het midden een gemeenschappelijke tuin.

In het geval van het Teylershofje was de financier Pieter Teyler van der Hulst. Dit was een steenrijke Haarlemmer die een fantastische nalatenschap aan de stad achterliet.

Beweegredenen van de financiers van dergelijke hofjes waren enerzijds de familie eer, net als bovenstaande werden de hofjes doorgaans vernoemd naar de familie die de portemonnee had getrokken. En anderzijds kwam het natuurlijk voort uit het Christelijke gedachtengoed van naasten zorg.

Haarlem beschikt op dit moment nog over 20 van de aanvankelijk 40 hofjes. Waarvan de oudste stamt uit 1395! Zie  https://hofjesinhaarlem.nl/ voor meer info over de hofjes.

  • TIP-> Het is mogelijk om via de VVV van Haarlem een Hofjes tour te doen inclusief een gespecialiseerde stadsgids!

Als we verder varen door de Catherijnebrug en de authentieke Gravestenenbrug richting het centrum van Haarlem dan zie je aan de rechterkant spoedig de Waag en het Teylers museum. Beide gebouwen aan het Spaarne zijn fantastisch om te bezoeken maar ook mooi om enkel langs te varen en te bewonderen vanaf de boot!

vanuit-varend-perspectief-de-waag-teylersmuseum

Het Teylers Museum

Het Teylersmuseum is het oudste museum van Europa. En als dat alleen nog niet bijzonder genoeg is dan is de prachtige gevel dat wel. Echt een pareltje gebouwd in de tijd van de verlichting. De verlichting is dan ook het thema van dit speciale museum. Net als het Teylers hofje is dit museum ontstaan door Pieter Teyler van der Hulst, de rijke Haarlemmer die dus ook een enorme collectie met wetenschappelijke objecten erop na hield. Zes jaar na de dood van Pieter Teyler van der Hulst werd zijn testament uitgevoerd en opende het Teyler Museum haar deuren in 1784 voor het publiek.

Bent u geïnteresseerd in historie dan is dit zeker een museum dat de moeite waard is.

https://www.teylersmuseum.nl/nl/over-het-museum/organisatie/wat-we-doen/geschiedenis

De Waag

Al ruim 400 jaar geleden gebouwd onder leiding van de Haarlemse stadsarchitect Lieven de Key (1597) en onbetwist een van de meest kenmerkende gebouwen aan de oevers van het Spaarne. Vroeger deed de Waag dienst als gemeentelijk Handels- en Accijnskantoor.  Dit betekende in de praktijk dat boten aankwamen varen voor de deur en dat de goederen van deze boten werden gewogen om de belasting te bepalen. Dit vond plaats tot 1915. Hierna werd het een opslag voor de brandspuiten van de gemeente.

Tegenwoordig zit ‘’Taverne de Waag’ hierin gevestigd. Een leuk eet/drink tentje met verscheidene leuke concepten! Zo is er momenteel van woensdag tot vrijdag de mogelijkheid om lekker te happen voor €12,95 voor een hoofdgerecht. Ook qua wijn een aanrader. Maar nog belangrijker is natuurlijk dat je met de boot voor de deur kan aanleggen!

Varen langs horeca in het centrum van Haarlem:

Tussen de Waag en ‘De Melkbrug’ kom je verschillende leuke terrasjes en restaurantjes tegen.

Restaurant Morris de goede reviews spreken voor zich bij deze populaire en hippe gelegenheid.

Restaurant Boca (wie kent het niet), planken met lekkere kleine snacks.

Nagoya Een echt Sushi en Teppanyaki restaurant. Zo zit je aan de bakplaat van de Chefs die hun kunsten vertonen en direct op je boord serveren. Net alsof je in Bankok zit!

Spaarne66Mooi groot terras op een hoek, lekker mensen kijken;)

Kortom, hier in centrum Haarlem is genoeg keuze!

Varen we door naar de Melkbrug (1887) dan kom je aan de rechterhand na 100 meter een mooie passantensteiger tegen. Dit is een steiger beheert door de gemeente van Haarlem en voor de vergoeding van €1.40 per meter kan je hier een nachtje blijven slapen op de boot. Een betere locatie is er haast niet want je zit hier in het centrum van Haarlem met aan de kade direct weer ontzettend leuke terrasjes en mooie restaurantjes.

Omdat ieder restaurant zijn eigen specialiteiten en kwaliteiten heeft gaan we ze gewoon allemaal even af.

In volgorde van de Melkbrug naar de Verfrollerbrug.

brug-over-het-spaarne-de-melkbrug

Café de Koning: Echt een uitgaansgelegenheid voor de jongere bewoners van Haarlem. Draai hier aan het rad om gratis drankjes te winnen.

Ome Pietje: Van high tea tot diner kan je terecht in deze gezellige tent aan het Spaarne. Shared dining en ongedwongen gezelligheid is de rode draad bij Ome Pietje.

Teds: Het All day brunch concept van Teds ken je wellicht al van andere steden als Utrecht, Amsterdam en Leiden maar is nu dus ook te vinden in Haarlem. Echt een verrijking van de stad! Denk bij Teds aan gepocheerde eit’jes, avocado en hollandaise saus. Om je vingers bij af te likken!

  • TIP-> Trek een keer je stoute schoenen aan en geniet van een van de vele lekkere cocktails tijdens je lunch!

Ratatouille:

Dit chique restaurant zorgt gegarandeerd voor een unieke avond! Een moderne look, goede wijnen (voor een redelijke prijs) en een centrale open keuken.

Maar wat het meest indrukwekkend is zijn toch wel de prachtige gerechten van Chef Kok Jozua Jaring. Iedere keer is het weer een unieke ervaring. En Ratatouille heeft dan ook al jaren een Michelin ster en die verdient het 100%.

Fishbar Monk:

Onwijs lekker visrestaurant! Voor de lekkerste vis ga je gewoon naar Monk. Klaar.

Eigenwijs ook, zou je kunnen zeggen. Ze doen hier namelijk niet aan voor – en hoofdgerechten, nee shared dining is ‘the way to go’ bij Fishbar Monk. Wij zijn groot fan!

  • Tip-> Varend oesters ophalen kan hier aan het water. Even bellen en voordat je het weet geniet je op het water van heerlijke Zeeuwse oesters.

terras-aan-het-water-fishbar-monk

Roast bistro bar:

Wat vooral opvalt is de warme sfeer van deze Roast bistro. Het publiek is Haarlems en qua leeftijd over het algemeen rond de 30. Ook met (vrienden)groepen kan je hier erg goed terecht.

Goede kwaliteit producten en een houtskoolgrill voor de echte Roast smaak!

  • Tip-> Het is mogelijk om je eigen biertafel met eigen tap te hebben

Als we weer onze vaart voorzetten in zuidelijke richting varen we als eerste onder de Verfrollerbrug door. Officieel heet deze brug de ‘Langebrug’ maar er is geen Haarlemmer die dit weet. De architect Thijs Asselbergs heeft het contragewicht van de brug een ronde vorm aangemeten waardoor de brug lijkt op een verfroller.

Eenmaal onder de brug doorgevaren kom je terecht op het Zuiderbuiten Spaarne. Rechts van het water bevindt zich de volksbuurt ‘Het Rozenprieel’, kortweg de Roos. Hier zitten vaak mensen langs het water een krantje te lezen of te genieten van hun ochtendkoffie.

Verderop wordt het Spaarne aan weerzijden gezelschap gehouden door woonboten.

In Haarlem liggen er in totaal ongeveer 220 woonboten/woonarken met elk hun eigen unieke karakter.

  • Tip-> Let tijdens het varen door Haarlem een beetje op je snelheid en de bewoners zullen je vriendelijk groeten.

De volgende brug(gen) die we tegenkomen zijn de dubbele Buitenrust bruggen.

Hierna komen we op een onderdeel van het Spaarne met erg mooie (vrijstaande) huizen aan de rechterzijde.

Al varend merk je duidelijk op dat de stad ingewisseld is voor meer vrijheid van de natuur.

Ter hoogte van de plek op het Spaarne waar wij nu varen is Het Spaarne de scheidingslijn tussen Haarlem en Heemstede.

Aan de rechterkant zien we de bedrijvigheid van de roeivereniging KR&ZV Het Spaarne gelegen in het pittoreske Heemstede.

Aan de linkerzijde zien wij de mooie woonschepen gelegen aan het Jaagpad te Haarlem.

Molen de Eenhoorn

Gelegen aan de Haarlem zijde van het Zuiderbuiten Spaarne bevindt zich molen de Eenhoorn. De eerste molen stond al sinds 1640 op deze plaats. Deze staaltje Hollandse techniek deed dienst als houtzaagmolen. Het hout kon via het water van het Spaarne aangevoerd worden, wat de locatie aan het water verklaard.

Waarschijnlijk is de huidige molen in 1776 gebouwd. Uiteraard enige keren gerestaureerd.

Tegenwoordig is er nog een enthousiast team van vrijwillige molenaars die de molen bedient.

  • TIP-> Vooral op zaterdagen is de molen vaak draaiend te aanschouwen en op deze dag worden tevens demonstraties gegeven.

varen-in-haarlem-molen-de-eenhoorn

Na de Molen is er aan dezelfde kant van het water het bruggetje van de Schouwbroekerplas te zien.

Voor de kleinere bootjes (max 90 cm hoog ong.) is het zeker een aanrader om de Schouwbroekerplas te bezoeken. Mooie natuur rondom en een rustige plek om even lekker voor anker te gaan.

De plas is ontstaan in de jaren 60 door zandafgravingen voor de aangrenzende Haarlemse wijk Schalkwijk die toen gebouwd werd. Helaas is het vervolgens ook gebruikt als afvaldumpplaats van diezelfde bouw. Hier zaten ook veel verontreinigde materialen tussen, met alle gevolgen van dien.

Vandaar dat in de volksmond de naam van deze plas ook wel ‘het gifmeertje’ is.

Tegenwoordig liggen er echter mooie plannen op tafel om hier ook een mooie plek van te maken. En onlangs zijn er metingen gedaan en kan er prima gezwommen worden in dit water.

Als we doorvaren in de richting van Cruquius zien we links weer mooie woonboten en rechts typisch Hollands platteland. Vervolgens varen we langs de Haarlemsche Jachtwerf. Hier werden vroeger nog boten gebouwd. Net als bij zo veel andere werven in Nederland is dit uiteindelijk verruild voor onderhoudswerkzaamheden en (winter)stalling. Vandaag de dag liggen er zo’n 300 boten in de winterstalling waarvan iets meer dan de helft buiten.

Iedere dag van het jaar wordt hier wel gewerkt aan de boten, door de eigenaren zelf maar ook door professionele monteurs.

Voor ons doemt dan het Cruquius gemaal op. Dit betekent dat wij het gehele Spaarne af hebben gevaren! In het oude gemaal bevindt zich tegenwoordig een museum wat de gehele geschiedenis van de Haarlemmermeer laat zien en de daarbij horende strijd tegen het water.

varen-in-Cruqius

Daarnaast is er het theehuis waar het mogelijk is even lekker te relaxen.

Er is een aanmeer stijger voor het gemaal dus leg gerust even de boot hier neer voor een bezoek aan het museum of het theehuis.

Laten we dan eens beginnen met de verschillende manieren om te genieten van al dat mooie vaarwater van Haarlem.

Sup varen in Haarlem

Veel mensen weten hoe mooi het water in en rondom Haarlem is en kiezen er dan (zomers) ook voor om lekker het water op te gaan. Nette sloepen uit Heemstede, speedboten uit de gehele provincie en zeilbootjes op de mooie Nel zijn al een lange tijd te vinden op het water. Echter wel nieuw is de opkomst van de SUP(ers) in Haarlem, dit staat voor Stand Up Padle. Dit is zelfs de snels groeiende watersport van de wereld is verbaasd vast niemand die de afgelopen jaren gevaren heeft door Haarlem. Het mooie van SUP’en is dat het beoefend kan worden onder iedere weersomstandigheid. En daarnaast train je ongeveer iedere spier uit je lichaam! Mocht je nou enthousiast geworden zijn, dan kan je ervoor kiezen om een (opblaasbare) SUP te kopen of er eentje te huren bij SUP Flow Haarlem .

Zelf varen door Haarlem

Naast de UPcomming SUP’s zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om te varen in Haarlem en te genieten van de zomer. Zo heb je in Haarlem de keuze om een klein bootje te huren met vrienden die je zelf kan besturen. Hartstikke leuk natuurlijk en een goedkope optie om met een klein groepje vrienden het water op te gaan. Op de meeste van deze sloepjes zit je comfortabel tot ongeveer 6 personen per bootje. Neem je lekker wat gekoelde drankjes mee en genieten maar van de Haarlemse grachten! Je hebt geen vaarbewijs nodig maar het is wel prettig als je eerder gevaren hebt.

Sloep huren met Schipper door Haarlem

Onze persoonlijk favoriet natuurlijk, varen met een schipper door Haarlem! Totaal ontspannen en van alle gemakken voorzien vaar je met Luxe Sloepen Haarlem over het water in Haarlem. Dit is een keuze die vanwege de ruime sloepen erg geschikt is voor Bedrijfsuitjes, Verjaardagsfeestjes en vrijgezellenfeestjes. Zo kan je tot wel 40 personen op de grotere sloepen varen. Een gezellig muziekje, hapjes, drankjes en zelfs een toilet aan boord!

Zeilboot(je) huren op de mooie Nel

Veel watersporten zijn het met elkaar het erover eens dat zeilen de ultieme manier is om het water te ervaren. Geen geluid behalve het klapperen van de zeilen. De boot die schuin het water doorsnijdt, eenmaal ervaren is de liefde vaak direct geboren. Dat dit ook mogelijk is in de omgeving van Haarlem weet echter niet iedereen. Als u met een zeilboot wilt varen nabij Haarlem dan kan dit op de Mooie Nel.

Varen met je eigen boot in Haarlem.

Natuurlijk een hele verleidelijke optie! Varen met je eigen boot door Haarlem heeft natuurlijk wel iets speciaals. Maar vergis je niet, een eigen boot kost flink wat moeite en onderhoud. Bekende spreekwoorden als ‘Koop een boot en werk tot je dood’ en ‘er zijn 2 gelukkige momenten van het hebben van een boot, de aankoop en de verkoop’ komen natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Ander lastig puntje is dat er op dit moment 1000 mensen op de wachtlijst staan voor een ligplaats vergunning in Haarlem aldus de havendienst : https://www.haarlem.nl/ligplaatsvergunning-pleziervaartuig.

Maar natuurlijk is er voor ieder probleem een oplossing. Ben jij dus echt een water liefhebber laat je dan niet tegenhouden en ga er gewoon voor! Kijk in je netwerk voor mogelijkheden voor ligplaatsen en doe je onderhoud op tijd dan scheelt dit veel tijd en geld.

  • Tip-> Probeer bijvoorbeeld eens te vragen bij jachthavens in de buurt voor een ligplaats.

Wij hopen dat jullie hebben genoten van alle informatie en dat we jullie snel op de vaarwateren van Haarlem zullen zien!

Groetjes, Team Luxe Sloepen Haarlem.

Boek Nu wat te doen in haarlemkoningsdag haarlem