Dagje Haarlem: Wat te doen in Haarlem?

Dagje Haarlem: Wat te doen?

Haarlem is een charmante stad met veel cultuur, winkels, cafés en restaurants. Van oudsher is Haarlem een schilders stad en is daarom de thuisbasis van enkele van de beste musea en wereldberoemde kunst van Nederland. Deze historie is in alles van de stad terug te zien. Net als Amsterdam beschikt Haarlem over een aantal grachten en heeft het een vergelijkbare architectuur. Maar er zijn ook genoeg aspecten aan deze stad die hem compleet uniek maken. Op de vraag; ‘ wat is er te doen in Haarlem?’ zijn dan ook meer dan genoeg antwoorden!

Activiteiten in Haarlem

Een dagje uit naar Haarlem wordt steeds populairder. Wie de drukte van Amsterdam even zat is, maar wel dezelfde authentieke stadservaring wil opdoen als in de hoofdstad kan heel goed terecht in deze andere (provinciale) hoofdstad. Activiteiten zijn er namelijk genoeg in Haarlem en omgeving. In dit artikel zetten we voor je uit wat je het beste kan doen tijdens een dagje in Haarlem!

Ga de grachten op!

We trappen deze lijst af met wat ons betreft het meest leuke antwoord op de vraag ‘ wat is er te doen in Haarlem?’ Namelijk; Een 

boothuur haarlem

sloep huren! De grachten van Haarlem zijn misschien dan wel wat minder bekend als die van Amsterdam maar dat betekent zeker niet dat ze minder mooi zijn. Een vaartje met een bootje door de grachten van Haarlem kan daarom ook niet ontbreken bij het bezoek aan deze stad. Natuurlijk speelt het weer een grote rol bij deze activiteit. De beste tijden om een sloep te huren zijn dan ook in de lente, zomer en begin van de herfst. Echter kan op een mooie (droge) winterse dag een vaartje door de grachten ook heel magisch zijn!

Bezoek een museum!

Wat betreft kunst en culturele activiteiten heeft Haarlem ontzettend veel te bieden. Als middeleeuwse schilders stad zijn er veel musea te vinden. Zoveel zelfs dat je dat niet in één dagje Haarlem zou kunnen doen. Dit zijn echter de musea die je wat ons betreft echt niet mag missen:

Frans Hals Museum
Het Frans Hals Museum is de beste plek om het nalatenschap van deze Haarlemse meester-schilder te bewonderen. Dit museum heeft werelds grootste Frans Hals-collectie en hier raak je dan ook allesbehalve snel uitgekeken.

Teylers Museum
Het Teylers Museum is een museum wat zich richt op wetenschap en kunst en is niet alleen het oudste museum van Nederland, maar ook nog eens de oudste van het vasteland van Europa! Met de diverse collectie van natuurkundige apparaten tot aan schetsen van niemand minder dan Michelangelo is dit een kijkje in een belangrijk deel van de wetenschapsgeschiedenis.

Corrie ten Boomhuis
Het voormalige huis van verzetsheldin Corrie ten Boom aan de Barteljorisstraat is nu een museum, dat voor een deel in de oorspronkelijke jaren ‘40-stijl is ingericht. Hier kun je een kijkje nemen in de ’schuilplaats’, waar zich in de oorlogsjaren honderden voortvluchtige joden en andere vijanden van de Nazi’s hebben onderdoken.

Stap op de fiets!

Ondanks dat het een echte stad is, zijn de meeste afstanden met de fiets makkelijk te doen in Haarlem. Om de stad goed te leren kennen is een fietstour langs alle bezienswaardigheden een activiteit die je niet over mag slaan. Met een fietstour ga je onder begeleiding van een gids alle hotspots van Haarlem af en krijg je hier ook nog eens interessante uitleg bij.
Wil je Haarlem zelf op de fiets verkennen? Bekijk dan deze Haarlem fietsverhuur en ga zelf alle onderstaande bezienswaardigheden af!

Bezienswaardigheden Haarlem

De binnenstad van Haarlem staat vol met interessante gebouwen, attracties en hotspots. Deze staan allemaal relatief dicht bij elkaar en bij een dagje Haarlem kan je daarom gemakkelijk een groot deel van deze bezienswaardigheden bezoeken. Mocht je toch denken niet aan alles toe te komen dan hier een lijstje van attracties die je echt niet mag/kan missen:

De Grote Markt
In het hart van de stad, naast de Grote Kerk, ligt de Grote Markt. Op dit bijzonder indrukwekkende plein vinden het hele jaar door festivals, concerten en markten plaats en is het dag in dag uit een bruisende bedoeling. De wekelijkse warenmarkt is er elke zaterdag en maandag.

De Grote Kerk
Bij een bezoek aan de Grote Markt moet je eigenlijk ook wel een kijkje nemen bij de Grote Kerk. Deze kruiskerk uit de 14de eeuw is gebouwd in typerende gotische stijl en fungeert als de laatste rustplek van een aantal bekende Haarlemmers, waaronder Frans Hals en Willem Bilderdijk.

Molen de Adriaan
De Molen de Adriaan is al vanaf 18de eeuw een onderdeel van de Haarlemse skyline en een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Vanaf de stelling, twaalf meter boven de rivier, heb je een geweldig uitzicht over de oude stad, daarnaast is de molen ook heel imposant vanaf de gracht. Met een rondvaart door Haarlem is deze molen in zijn volle glorie van onder te bekijken.

De Sint Bavo Kathedraal
De KoepelKathedraal Haarlem is uniek en staat met onder andere de Sagrada Familia in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De kathedraal is architectonisch uniek en een echte eyecatcher.

Winkelen in Haarlem

Een dagje Haarlem kan niet zonder een bezoek aan de Goudenstraatjes. Haarlem wordt al jarenlang uitgeroepen tot de de fijnste winkelstad van Nederland, en dat is niet voor niets! Van grote winkelketens tot aan kleine vintage winkeltjes, hier vind je het allemaal! De meeste winkels vind je in het gebied rondom de grote mark in de Goudenstraatjes. Deze zeven pittoreske straten zijn geliefd onder de locals. De winkels zijn op zondag open en daarnaast vindt er ook geregeld een Shopping Night plaats, waarbij je tot middernacht kunt winkelen.

Ga naar het strand!

Op een steenworp afstand van Haarlem vind je de welbekende badplaatsen Zandvoort en Bloemendaal (aan zee) die bekend staan om de altijd zinderende strandtenten in de zomer. Echter kan je hier ook goed in de herfst en de winter vertoeven. Lekker een dagje uitwaaien op het strand doet een mens altijd goed.

Benieuwd wat je nog meer kan doen in Haarlem? Lees onze blog over bier en Haarlem!

Boek Nu Luxe-Sloepen-Haarlem